From:
Lise Grevenkop-Castenskiold <us@mindfulrich.com>
Subject:
Konkrete tip til work-life balance
Kære
Kunne du tænke dig konkrete tip som kan give dig bedre work-life balance? Og dermed øge din livs- og arbejdsglæde? Hvis du ikke selv har brug for dem, så kender du måske en som har. Du er velkommen til at dele nyhedsbrevet med en ven eller kollega.
Der er som bekendt kun 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen og 365 dage om året.
Der er en række ting vi godt kunne tænke os at bruge tid på, og så er der nogle ting vi bare er nød til at gøre - eksempelvis sove, spise, passe eventuelle børn og (for de flestes vedkommende) arbejde for at tjene penge vi kan leve for.
Hvis du føler at du ikke har tid nok, eller balance nok, imellem de ting du skal og vil, både på arbejde og i fritiden, så kan det være en god idé at kigge nærmere på hvordan du bruger din tid. Både på arbejde og i fritiden. Det kan nemlig give en konstant følelse af stress, hvis du hele tiden føler at du ikke når ret meget af det du gerne vil. På den lange bane kan det gøre dig syg, og på den korte bane ødelægger det din livs- og arbejdsglæde.
Analyse - hvad bruger du tiden på?
Prøv at registrere hvad du bruger din tid på. På arbejdet gør du det måske i forvejen. Men prøv også at gøre det i fritiden i en periode. Du kan med fordel tage et regneark og skrive alle de ting du typisk gør på en dag i den første kolonne. På den første række skriver du ugedagene. Nu kan du printe det eller gemme det på din telefon, så du løbende kan tidsregistrere. Hvis du er rimelig bevidst om hvad du bruger din tid på, kan du måske med det samme fylde tid ind på de forskellige ting og se at det giver 24 timer i døgnet inklusiv søvn og arbejde. Men nogle gange kan du blive overrasket over hvordan du faktisk bruger din tid. Eksempelvis på TV, digitale nyheder eller sociale medier.
Hvad vil du gerne bruge tiden på fremadrettet?
Herefter kan du prøve at se på hvad du egentlig hellere vil bruge tiden på, med henblik på bedre balance og mere livs- og arbejdsglæde. Hvad kan du skære væk, få andre til at gøre eller bare gøre på en smartere måde? Hvis du tidligere har arbejdet med Mindful Rich Living, så kan du kigge nærmere på nogle af værktøjerne som kan spare dig tid. Et af dem er gameplanen.
Gameplan til planlægning og prioritering - hvis det brænder på
Hvis du kigger ind i en periode hvor du har ekstra meget at se til, eksempelvis frem imod din ferie eller lignende, så kan det være nødvendigt med et decideret prioriteringsværktøj. I nogle sammenhænge kendt som en Gameplan.
Gameplanen går ud på at du får kortlagt samtlige opgaver du har for den pågældende periode - gerne både på arbejde og privat - og estimeret hvor mange timer hver ting tager hvis du arbejder på en ting ad gangen. Lav gerne en for både arbejde og fritid.
Hernæst prioriterer du begge lister så de vigtigste ting står øverst. Nu er det tid til at blive realistisk om hvor mange timer du har til at løse opgaverne henholdsvis på arbejde og privat. Husk at trække tid fra hver dag til til søvn, pauser, mad, motion, transport, toiletbesøg, uventede ting osv.
Så tæller du timer sammen fra toppen af hver liste indtil du når det sted på listen hvor timerne er brugt. Sæt en streg her. Resten kommer du ikke til at nå! Så nu er det tid til at uddelegere, sige nej tak, sig fra, give slip på ideen om at du skal nå de ting. Overfor dig selv, din chef, din samlever, dine børn, venner og familie osv.
Nu er du klar til at handle på planen, vel vidende at den er rimelig realistisk. Du kan derfor løse hver opgave med glæde og gå-på-mod fremfor en følelse af stress.
Typisk vil dette gøre at du når tingene hurtigere, fordi du ikke skal bekymre dig løbende om alt det du ikke når!
Daglige vaner
En anden ting du kan gøre, for at få bedre work-life balance, er at skabe dig nogle gode vaner og følge dem. En daglig praksis af små ting som du ved kan gøre dig godt. Prøv at bruge 5 minutter lige nu på at skrive ned hvilke små ændringer der kunne gøre en stor forskel. For at sikre at du får implementeret disse vaner, så prøv at skrive dem i et regneark sammen med ugens dage. Print det og hæng det på køleskabet, så du hver dag kan krydse af om du har gjort det.
Eksempler:
Gå en tur hver dag inden du går ind på kontoret, i frokostpausen eller lige efter arbejde. Selv hvis du har travlt kan en gåtur på 10 minutter gøre en forskel, så du bliver meget mere effektiv bagefter. Prøv det! Jeg går selv ihvertfald 6 ud af 7 dage om ugen. Det er blevet en skøn vane som jeg slet ikke kan undvære. Det virker endnu bedre hvis det stadig er lyst.
Trække vejret 'i en firkant' et par gange om dagen for at finde ro hvis du føler stress: Sæt dig med lukkede øjne og træk vejret helt ned i maven, igennem næsen, imens du tæller langsomt til 4. Hold vejret imens du tæller til 4. Pust langsomt ud imens du tæller til 4. Vent med at trække vejret ind igen til du har talt til 4. Gentag denne 'firkant' indtil du har fundet roen.
Kig på din kost og se om der er noget her som du kan forbedre så du føler mere overskud. Måske får du for meget kaffe, chokolade eller sukker til at du får en god søvn om natten. Måske har du udfordringer med maven eller helbreddet, hvis du får en forkert kost. Hvis du ændrer vaner her, så kan det påvirke både dit fysiske og psykiske helbred, give dig mere overskud, og herefter bedre work-life balance fordi du tænker mere klart og bliver mere effektiv.
Træn dig i taknemmelighed. Skriv ned hvad du nåede og alt det som du kan være taknemmelig for ved denne dag. Frem for at være frustreret og stresset over det du ikke nåede.
Mindful Rich - Hasserisvej 97, 1. tv, 9000 Aalborg, Danmark Du modtager denne email, fordi du den Okt 7, 2024 bad om at få tilsendt et preview af denne mail :)